Skip to main content

2019 Fotoexpositie "Melancholy"

In de Leidse Stadsgehoorzaal, Breestraat 60
Vanaf 9 februari - 1 april 2019
Komende twee maanden zijn foto’s van Joost Wensveen uit de serie 'Melancholy' in de Leidse Stadsgehoorzaal te zien.

Uitgangspunt voor de serie was de realistische schilderkunst van begin 20ste eeuw en met name de schilderijen van de Amerikaanse schilder Edward Hopper. 

Geïnspireerd op het werk van Hopper staan in de foto’s de thema’s eenzaamheid, teleurstelling en afscheid centraal. Dit in contrast met de huidige beeldcultuur waarin wij juist graag onze successen met anderen delen. De foto’s die we posten op sociale media laten vaak de mooie, succesvolle en gezellige momenten in het leven zien. Wachtend op voldoende likes hopen we op de bevestiging van onze menselijke behoefte erbij te horen.

Joost is op zoek gegaan naar locaties die de sfeer van begin 20ste eeuw uitstralen. Een aantal daarvan heeft hij gevonden in Leiden. Zo was het Oude Politiebureau van Leiden, een gebouw in Art Deco stijl, het decor voor de eerste foto uit de serie. Ook Trianon, de Leidse Schouwburg en de SS Rotterdam waren voor hem inspirerende plekken om te fotograferen. In de foto’s streeft Joost ernaar om een sfeer van verstilling en eenzaamheid, die Hopper zo treffend in zijn werk weet neer te zetten, op te roepen.

Het is voor Joost belangrijk dat de foto’s de kijker uitnodigen om hun eigen verhaal erbij te bedenken. We leven in een beeldmaatschappij, waarin het ene Instagram of Facebook beeld wordt afgewisseld door het andere. Als fotograaf hoopt hij dat de toeschouwer juist even stilstaat en dat zijn fantasie wordt geprikkeld, in plaats van gehaast te verlangen naar het volgende expliciete beeld. 

De expositie is te zien vanaf 9 februari tot 1 april in de Leidse Stadsgehoorzaal te zien, Breestraat 60.