Skip to main content

Project: Departure

Uitgangspunt voor de serie was het maken van filmische beelden met een melancholische uitstraling. De foto’s hebben ook een link met zijn eerdere serie Melancholy die was geïnspireerd op het werk van de Amerikaanse schilder Edward Hopper. 

Joost kiest zorgvuldig de setting waar de foto’s worden geschoten. Deze keer buiten in een industriële of stedelijke omgeving, die een verlaten indruk maakt. Dit wordt versterkt door de dreigende wolken of het nachtelijke tijdstip. De foto’s appelleren daarmee aan een unheimische of vervreemdende sfeer. Dit maakt dat de kijker nieuwsgierig wordt en zich afvraagt wat er zich daar afspeelt. Net als in de film wordt de kijker het beeld ingetrokken en wordt zijn fantasie geprikkeld.

De foto’s hebben een link naar het werk van de Amerikaanse fotograaf Gregory Crewdson. Joost zegt daarover: “Dit is één van mijn favoriete fotografen, hij weet in de prachtige geënsceneerde beelden zeer treffend deze sfeer op te roepen. Voor mij één van de beeldbepalende fotografen van deze tijd”

< terug naar de gallery