Skip to main content

Melancholy

Uitgangspunt voor het project was de realistische schilderkunst van begin 20ste eeuw. Het werk van de Amerikaanse schilder Edward Hopper sprak mij sterk aan. Hopper zijn schilderijen zijn geen exacte weergave van de werkelijkheid maar een bewerking waarin een sfeer van eenzaamheid en verlatenheid wordt opgeroepen. De verstilde beelden geven een inkijk in het leven van personages, die het niet gelukt lijkt hun plek te vinden in de gewone wereld van relaties.

Geïnspireerd op het werk van Hopper staan in de foto’s de thema’s eenzaamheid, teleurstelling en afscheid centraal. Dit in contrast met de huidige beeldcultuur waarin wij juist graag onze successen met anderen delen. De foto’s die we posten op sociale media laten vaak de mooie, succesvolle en gezellige momenten in het leven zien. Wachtend op voldoende likes hopen we op de bevestiging van onze menselijke behoefte dat we erbij horen.

We leven in een beeldmaatschappij, waarin het ene Instagram-beeld wordt afgewisseld door het andere. Als fotograaf hoop ik dat de toeschouwer juist even stilstaat en dat zijn fantasie wordt geprikkeld, in plaats van gehaast te verlangen naar het volgende expliciete beeld. De foto’s moeten de kijker uitnodigen om zijn eigen verhaal te bedenken.

Terug naar gallery